Työpajat hyvinvoinnin tukena
Hyvinvoinnista on nykyisen elämänmenon myötä tullut itseisarvo länsimaisessa yhteiskunnassa, ja kaiken kiireen keskellä onkin hyvä toisinaan pysähtyä ja järjestää aikaa itselleen. Oma hyvinvointi voi löytyä esimerkiksi joogan, meditaation tai terveellisen ravinnon kautta. Nämä ovat kaikki asioita, joita on helppo harjoittaa myös itsekseen, ilman varsinaista säännöllistä aikataulua. Halutessaan voi osallistua myös kursseille tai tunneille, mutta mikäli tämä ei sovi omiin aikatauluihin, voi erilaisista työpajoista eli workshopeista saada tukea omaan hyvinvointiinsa.
Mikä on työpaja?
Työpajat tunnetaan usein myös nimellä workshop, ja niitä voidaan järjestää lähes mihin tahansa aiheeseen liittyen. Hyvinvointiin keskittyvät workshopit ovat usein hyvin fokusoituneita tiettyyn aiheeseen, sillä hyvinvointi on niin kokonaisvaltainen käsite, että sitä olisi mahdotonta käsitellä yhdessä työpajassa.
Työpaja-tyyppisessä työskentelyssä yhdistyvät käytäntö ja teoria ja usein workshopin vetäJä aloittaakin session teoriaperusteisella luennolla, jonka jälkeen päästään soveltamaan teoriaa käytännössä. Workshopit kestävät usein 30 minuutista useaan tuntiin, osa laajemmista on jaoteltu usean eri päivän alueella ja kyseessä on enemmänkin kurssimuotoinen työpaja.
Joogatyöpajat
Erityisesti joogaa aktiivisesti harrastaneiden keskuudessa työpajat ovat suosiossa ja niissä voidaan keskittyä tiettyyn aiheeseen esimerkiksi inversioihin, akrojoogaan, tai hengityksen kytkemiseen liikkeisiin oikein. Workshopin sisältö on usein kuvailtu ilmoittautumisen yhteydessä ja niistä voi helposti valita itselleen sopivan. Kannattaa pitää mielessä, että työpajat on tehty nimenomaan tukemaan harrastusta tai erilliseksi esittelyksi johonkin tiettyyn aiheeseen, niissä ei yleensä lyhyessä ajassa vielä ehdi oppia muuta kuin perusteita ja ne tarjoavat ennen kaikkea työkaluja itsenäiseen työskentelyyn ja harrastuksen syventämiseen.
Työpajan sisältö riippuu myös todella paljon sen vetäjästä. Osa painottaa ennen kaikkea tekemistä ja itsenäistä harjoittelua, kun taas osa workshopeista sisältää melko vähän fyysistä harjoittelua ja tarkoituksena on ennen kaikkea sisäistää teoria ja soveltaa itse myöhemmin siihen liittyvää tietoa käytännössä.
Muita hyvinvointiin liittyviä työpajoja
Hyvinvointiin liittyvät työpajat voivat käsitellä lähes mitä tahansa. Työpajoissa voidaan esimerkiksi opetella meditaatiotekniikoita ja rauhoittumista stressaavissa tilanteissa. Meditaatiossakin voidaan soveltaa erilaisia osa-alueita ja se voi olla ohjattua tai vain yksinkertaisesti rauhoittumista. Siihen saattaa liittyä myös erilaisia mantroja tai meditaatiota voidaan yhdistää esimerkiksi joogaan.
Työpajoissa voidaan myös harjoitella muita niin sanottuja nollaustekniikoita, kuten esimerkiksi piirtämistä tai erilaisia käsitöitä. Nämä vievät usein keskittymisen yhteen asiaan ja antavat aivoille kaivatun rauhoittumishetken, jossa kaiken stressin ja huolen annetaan odottaa ja keskitytään ainoastaan nykyhetkeen ja läsnäoloon tilanteen aikana.