Jooga ja meditaatio hyvinvoinnin tukena
Hyvinvointi on ennen kaikkea hyvää oloa niin henkisesti kuin fyysisestikin. Tähän on monia keinoja, joista esimerkiksi jooga ja meditaatio ovat hyviä lajeja, jotka tukevat niin henkistä kuin fyysistäkin hyvinvointia. Joogaa ja meditaatiota harrastetaan usein yhdessä, mutta molempia on mahdollista harrastaa myös täysin itsenäisesti.
Joogalla on lukuisia terveyshyötyjä
Jooga on mahdollisesti yksi maailman vanhimmista lääketieteen muodoista, jossa liikkeen kautta pyritään saamaan yhtenäinen kokemus tietoisuuden ja liikkeen yhtenäisyydestä. Joogassa hengitys on erittäin tärkeä osa harjoitusta ja sen avulla muun muassa suoritetaan liikkeitä tietyissä sarjoissa. Perusperiaatteena voidaan sanoa, että mikä tahansa rintakehää avaava ja selkää koukistava liike vaatii yleensä sisäänhengitystä, kun taas venytykset ja kiertoliikkeet vaativat uloshengitystä. Poikkeuksia tähän sääntöön toki esiintyy.
Jooga kehittää lihaksistoa ja liikkuvuutta monipuolisesti. Sen avulla kehittyvät erityisesti syvät tukilihakset, jotka huolehtivat muun muassa ryhdistä ja tasapainosta. Moni havaitseekin ryhtinsä parantuneen ja selkäkipujen vähentyneen joogan aloituksen myötä. Erilaiset taivutukset ja venytykset helpottavat usein myös iskiasvaivoihin.
Joogassa tehdään myös paljon liikkeitä, joissa jalat kohotetaan sydämen yläpuolelle ja tämä puolestaan parantaa ääreisverenkiertoa, kun jalkojen verisuonista pääsee painovoiman vuoksi valumaan enemmän verta kohti sydäntä ja keuhkoja. Verisuoniston kanssa samoja reittejä kulkee myös imusuonisto, joten samat liikkeet tehostavat myös imunesteen kiertoa, jolla on merkittävä rooli ihmisen puolustusjärjestelmässä.
Joogan liikkuvuutta ja tasapainoa parantava ominaisuus parantaa erityisesti ikääntyneiden hyvinvointia ja sen avulla voi myös hidastaa ikääntymisprosessia. Joogan parhaita puolia on myös se, että jokainen voi harrastaa sitä omalla tasollaan ja tehdä juuri niin paljon tai vähän kuin itsestä hyvältä tuntuu. Lajissa ei kilpailla tai vertailla itseään muihin, ainoastaan omalla suorituksella on väliä.
Meditaatiolla voi saavuttaa henkisen tasapainon
Meditaatiossa pyritään usein erilaisten mielikuvaharjoitteiden avulla löytämään henkinen tasapaino ja kehittämään niitä ominaisuuksia, joita jokainen tärkeäksi kokee. Meditaatio voi olla ohjattua tai niin sanotusti passiivista, jossa meditoija ei saa erillistä ohjausta siitä mihin keskittyä. Ohjatuissa meditaatioissa voidaan keskittyä tiettyihin ongelmiin, tai vain yleisesti pyrkiä saavuttamaan hetkellinen ajatusten virta, jossa ulkopuoliset tekijät eivät häiritse.
Meditaatiolla on todettu erilaisia hyötyjä ja sillä voi muun muassa vähentää omaa stressiään ja parantaa keskittymiskykyä. Siitä on tutkitusti apua myös kroonisista kivuista ja paniikkihäiriöistä kärsiville ihmisille. Meditaatiolla pyritään ennen kaikkea hyväksymään nykyhetki ja päästämään irti kontrollin tarpeesta. Kun hyväksyy maailman jatkuvan muutoksen ja tietynlaisen väistämättömän kaaoksen, pääsee irti myös hallinnan tarpeesta ja siihen liittyvästä stressistä ja huolesta.