Onnellisuus ja hyvinvointi
Onnellisuus ja hyvinvointi ovat käsitteitä, jotka eivät toimi erillisinä toisistaan, vaan ne kulkevat usein yhdessä ja vahvistavat toisiaan. Moni saattaa kulkea läpi koko elämänsä etsien onnellisuutta, toiset taas löytävät pieniä onnen hetkiä kaikkialta. Saavuttaakseen onnea ja hyvinvointia, tuleekin varmasti ensin hieman pohtia, kuinka me tämän käsitteen määrittelemme ja mitä onnellisuus todella on. Tuleeko hyvinvointi onnellisuudesta, ja voiko olla toisaalta onneton, jos voi hyvin?
Kaikki nämä ovat asioita ja käsitteitä, joita joudumme selvittämään itsellemme, kun tavoitteena on onnellinen ja hyvinvoiva elämä. Hyvinvointi on mahdollisesti käsitteenä hieman helpompi määritellä, sillä sitä voidaan ajatella henkisenä ja fyysisenä hyvinvointina. WHO eli Maailman terveysjärjestö määrittää terveyden täydelliseksi psyykkisen ja fyysisen hyvinvoinnin kokonaisuudeksi. Harva tuskin saavuttaa koskaan tällaista tilaa, mutta määrittelyn kannalta voidaan ainakin päätellä hyvinvoinnin ja terveyden liittyvän vahvasti toisiinsa.
Fyysinen ja psyykkinen hyvinvointi kuuluvat yhteen
Ihminen on kokonaisuus, jonka elintoiminnot ovat vahvasti yhteydessä. Koko ihmiselimistön normaali toimintakin tähtää homeostaasiin eli tasapainoon. Tähän kuuluvat olennaisena osana niin psyykkinen kuin fyysinenkin hyvinvointi. Aluksi täydellisyyden määritelmästä on todennäköisesti syytä luopua, sillä ihminen voi varsin helposti kokea voivansa hyvin psyykkitsesti, vaikka häntä ei luokiteltaisi fyysisesti hyvinvoivaksi tai terveeksi. Hän voi jopa kokea olonsa myös fyysisesti hyvinvoivaksi, vaikka terveysmääritelmät eivät näitä kriteerejä täyttäisikään. Täydellisyyden tavoittelu siis on harvoin järkevää, kun puhutaan hyvinvoinnista.
Onnellisuus on ymmärrystä, hyväksyntää ja vapautta
Entäpä sitten onnellisuus? Onko olemassa oikeita kriteerejä sille, milloin ihminen voi sanoa olevansa täydellisen onnellinen? Vastaus ei ole aivan yksinkertainen, ja filosofit ovat pohtineet tätä kysymystä jo vuosituhansia. Onnellisuus onkin subjektiivinen käsite ja ensimmäinen askel kohti tämän ymmärtämistä on se, että vain henkilö itse voi määritellä oman onnensa ja sen lähteet.
Toisille onni löytyy uskonnosta ja elämän tarkoituksesta, osa taas saa sen muiden auttamisesta, esimerkiksi vapaaehtoistyöstä ja osa taas löytää sen itsetutkiskelun kautta omasta sisimmästään. Ollakseen onnellinen, on siis aluksi pohdittava, mikä on tämän onnen ja tyytyväisyyden lähde juuri itselleen. Onnellisuuden löytämiseksi on olemassa runsaasti esimerkiksi erilaista kirjallisuutta filosofisista teoksista suoraan konkreettisiin oppaisiin.
Onnellisuutta etsivän kannattaa kuitenkin pohtia ennen onnellisuuden lähteen etsimistä, mikä elämässä on hyvää jo sillä hetkellä. On nimittäin mahdollista, että on äärimmäisen onnellinen juuri nyt, mutta ei välttämättä vain tiedosta sitä. Kun alkaa hiljalleen pohtia sen aikaisen elämänsä hyviä asioita ja iloita niistä, voi huomata elävänsä todella onnellista elämää.
Toisaalta taas mikäli löytää elämästään runsaasti tekijöitä, jotka vähentävät onnellisuutta tai jopa aiheuttavat onnettomuutta, on syytä pohtia voisiko näitä tekijöitä poistaa esimerkiksi elämäntapojen muutoksella. Osa onnellisuudesta tulee myös asioiden hyväksymisestä ja ymmärryksestä muita kohtaan ja siihen, että emme yksinkertaisesti voi hallita kaikkea. Päästämällä irti, voimme todella vapautua ja saavuttaa onnea elämään.